Eindstand Giro555 na actiedag 106,2 miljoen euro

08 maart 2022 11:40
07 MAART 2022

DEN HAAG – De landelijke Giro555 actiedag ‘Samen in actie voor Oekraïne’ heeft geleid tot een voorlopige tussenstand van 106.200.773 miljoen euro. Actievoorzitter Kees Zevenbergen is overweldigd door de betrokkenheid van de Nederlanders. “Vanaf 6.00 uur heeft de telefoon van het belpanel niet meer stilgestaan. Het toont aan dat deze humanitaire crisis iedereen raakt. Dat blijkt ook uit de vele emotionele verhalen van de mensen die belden.” Ook online stroomden de donaties binnen. De Samenwerkende Hulporganisaties zijn direct begonnen met de hulpverlening en kunnen dankzij deze hulp flink opschalen.

Acties in het land en inzet van bekende Nederlanders

Meer dan 200 bekende Nederlanders zaten verspreid over de dag van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds half twaalf in het belpanel, samen met vele andere vrijwilligers. Een aantal van hen werkten ook mee aan radio en tv-spotjes. Daarnaast was het aantal acties in het land groot: meer dan 1100. De verwachting is dat het aantal acties voor Oekraïne deze week nog zal blijven toenemen. Tien landelijke radiostations zonden onder de noemer Radio555 de hele dag tegelijkertijd uit. Er is in totaal voor bijna 1,1 miljoen euro aan plaatjes aangevraagd. Tussen 20.30 en 23.00 is er in een gezamenlijk televisieprogramma op RTL, SBS en NPO1 aandacht gevraagd voor de nood van de Oekraïners.

Levensreddende hulp

Er is direct behoefte aan hulp, zoals medische zorg en schoon drinkwater. Voor miljoenen Oekraïners, onder wie 7,5 miljoen kinderen, is de situatie buitengewoon zorgelijk. Volgens de vluchtelingenorganisatie van de VN zijn 1,7 miljoen Oekraïners op de vlucht. Het ingezamelde geld kan hen voorzien van levensreddende noodhulp. De hulporganisaties achter Giro555 zijn zelf of via lokale partners in het gebied aanwezig. Zij zetten medische mobiele teams in, delen voedsel en dekens uit en zorgen voor schoon drinkwater. Ook bieden zij psychosociale hulp. 

Organisaties achter Giro555 

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Dit zijn de hulporganisaties achter deze Giro555-actie: Stichting Vluchteling, Cordaid, CARE Nederland, Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children, UNICEF Nederland, Nederlandse Rode Kruis, Plan International, Terre des Hommes en World Vision.