Hulp aan Oekraïne: wat zijn de organisaties aan het doen?
21-03-2022 | 15:10 Uur
Sinds het uitbreken van de crisis zijn de hulporganisaties achter Giro555 al volop bezig om Oekraïners te helpen met de meest essentiële behoeften. Het conflict duurt voort en dankzij het overweldigende succes van de Giro555-actie Samen in actie voor Oekraïne kunnen de organisaties hun werk blijven doen en nog meer betekenen voor vluchtelingen en slachtoffers van het geweld.
De samenwerkende hulporganisaties zijn al sinds het begin van de crisis in Oekraïne bezig om vluchtelingen te helpen met voedsel, water, kleding, medicijnen, onderdak en psychische steun.
Na een lange, barre tocht komen de vluchtelingen aan bij de grens (hier met Moldavië). Het vervolg van hun reis is vaak nog onzeker, maar vrijwilligers zorgen in ieder geval voor een warme maaltijd om de winterse kou te kunnen doorstaan.
Ook in Oekraïne zelf verzorgen hulpverleners maaltijden voor mensen die door de beschietingen en bombardementen op straat zijn komen te staan.
In de Oekraïnse hoofdstad Kiev zijn veel mensen gaan schuilen in de metrostations. Ook moeten vluchtelingen daar vaak lang wachten voordat zij de stad kunnen verlaten, op zoek naar een veilige plek. Vanwege de haast waarmee zij alles achter hebben gelaten, ontbrak het ze vaak aan voedsel en water. Hulpverleners werken dag en nacht om in deze eerste levensbehoeften te voorzien.
Families die zijn gevlucht worden door de organisaties opgevangen bij de grens (hier met Roemenië) en zo goed mogelijk begeleid. Soms naar een tent voor voedsel en water, soms naar een medische hulppost en indien nodig krijgen ze advies over hoe ze hun reis kunnen vervolgen.
Vooral ouderen en vluchtelingen met gezondheidsklachten komen vaak verzwakt aan bij de grens. Door de plotselinge noodsituatie en de vaak chaotische reis die daarop volgt, hebben zij hun medicatie niet kunnen nemen, met directe gevolgen voor hun gezondheid.
Onder de vluchtelingen bevinden zich veel kinderen. De hulporganisaties hebben speciale tenten opgezet en kindvriendelijke ruimtes gecreëerd waar kinderen in een veilige omgeving kunnen spelen en leren. Door geschoolde medewerkers worden zij ook geholpen om te gaan met hun traumatische ervaring.
Op plekken waar veel vluchtelingen samenkomen zorgt naast het ontbreken van voldoende voedsel en water, de hygiënische situatie vaak voor problemen. Daar brengen de hulporganisaties in grote aantallen de meest noodzakelijke hygiëneproducten naar de opvangplaatsen aan de Oekraïense grens.